Mowi

Mowi-kranens upphovsman har lämnat oss

2023-10-22

Mowi

Mowi-kranens upphovsman har lämnat oss

Dela

Mowi-kranens upphovsman har lämnat oss

Vi har idag nåtts av beskedet att upphovsmannen bakom Mowikranens unika parallellkranskoncept, Wiking Gunnarsson, har gått ur tiden. Wiking skulle fyllt 90 år om några veckor.

Wiking var uppfinnaren och innovatören som hade en idé om att tillverka en skogskran baserad på parallellföringssprincipen. Han hade mycket erfarenhet av skogsarbete från sitt företag Moderna Traktortransporter och ansåg att en kran uppbyggd enligt parallellföringsskonceptet skulle kunna göra jobbet i skogen enklare, snabbare och bättre.

Efter att ha funderat och räknat på sin idé ett tag hade han konceptet klart för sig. Wiking läste i lokaltidningen att det fanns en mekanisk verkstad i Bäckefors som inte hade så stor beläggning och åkte dit med sina ritningar. Adil Wikhede på Wikhede Mekaniska tände på idén och tillsammans byggde de prototyper som de testade och vidareutvecklade.

Från de första bokstäverna i de båda företagens namn, Moderna Traktortransporter och Wikhede Mekaniska, skapades varumärket Mo-Wi, eller som vi säger idag, Mowi. De startade serieproduktion av de första Mowi-kranarna i början av 1980-talet. Och resten är, som de säger, historia.

Konceptet med parallellföring utvecklades även till kranar för skogsmaskiner och Mowi-namnet blev symboliskt med en lättanvänd maskin. Vissa maskiner arbetar ­fortfarande­ med Mowi skördarkranar, t.ex. Tigercat och Sampo ­Rosenlew för att nämna några. Idag säljer FTG förutom ­kranar och skogsvagnar även Mowikranar till mindre skogs­maskiner såsom Vimek, Malwa och Terri.

Patentet för de större skördarkranarna hamnade ursprungligen hos Kockums som sedermera blev uppköpta av Rauma Repola, vilka numera ingår i John Deere-koncernen. Konceptet med den parallellförda kranen används fortfarande på dagens John Deere-skördare.

Våra tankar går till familj, anhöriga och vänner.

FTG Cranes AB

Industrigatan 1, 668 40 Bäckefors, Sweden

info@ftgforest.com

E-post

Kontakta FTG Group