MOWI
Skogsvagnar och kranar
Mowi-kranens upphovsman har lämnat oss
Vi har idag nåtts av beskedet att upphovsmannen bakom Mowikranens unika parallellkranskoncept, Wiking Gunnarsson, har gått ur tiden. Wiking skulle fyllt 90 år om några veckor.
Wiking var uppfinnaren och innovatören som hade en idé om att tillverka en skogskran baserad på parallellföringssprincipen. Han hade mycket erfarenhet av skogsarbete från sitt företag Moderna Traktortransporter och ansåg att en kran uppbyggd enligt parallellföringsskonceptet skulle kunna göra jobbet i skogen enklare, snabbare och bättre.
Efter att ha funderat och räknat på sin idé ett tag hade han konceptet klart för sig. Wiking läste i lokaltidningen att det fanns en mekanisk verkstad i Bäckefors som inte hade så stor beläggning och åkte dit med sina ritningar. Adil Wikhede på Wikhede Mekaniska tände på idén och tillsammans byggde de prototyper som de testade och vidareutvecklade.
Från de första bokstäverna i de båda företagens namn, Moderna Traktortransporter och Wikhede Mekaniska, skapades varumärket Mo-Wi, eller som vi säger idag, Mowi. De startade serieproduktion av de första Mowi-kranarna i början av 1980-talet. Och resten är, som de säger, historia.
Konceptet med parallellföring utvecklades även till kranar för skogsmaskiner och Mowi-namnet blev symboliskt med en lättanvänd maskin. Vissa maskiner arbetar fortfarande med Mowi skördarkranar, t.ex. Tigercat och Sampo Rosenlew för att nämna några. Idag säljer FTG förutom kranar och skogsvagnar även Mowikranar till mindre skogsmaskiner såsom Vimek, Malwa och Terri.
Patentet för de större skördarkranarna hamnade ursprungligen hos Kockums som sedermera blev uppköpta av Rauma Repola, vilka numera ingår i John Deere-koncernen. Konceptet med den parallellförda kranen används fortfarande på dagens John Deere-skördare.
Våra tankar går till familj, anhöriga och vänner.
Byggd av skogsfolk - för skogsfolk!
En skogsvagn från FTG Mowi har hög framkomlighet och är robust byggd för att tåla tuffa tag i skogen. Mowi parallellförda kranar är starka, snabba, och lättkörda som kräver ett lågt oljeflöde. Detta ger lägre bränsleförbrukning och bättre förarmiljö. FTG skogsvagnar byggs i Bäckefors och ger bästa totalekonomin med låga drifts- och underhållskostnader samt ett högt andrahandsvärde. Byggda av skogsfolk – för skogsfolk!

Hållbarhet

FTG Cranes och FTG Baltic deltar aktivt i koncernens övergripande hållbarhetsprogram. Vårt uppdrag är att eliminera avfall, utsläpp och spill från torr bulkhantering och träförädling, och att utnyttja vår teknik, vår kunskap och vårt branschinflytande för att påskynda positiva globala förändringar.
Nyheter
aug
27
Behöver du hjälp med att hitta det du letar efter?
Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper dig gärna med allt relaterat till FTG Group och våra tjänster.